Pokok Gaharu berusia 1 Tahun

Kayu gaharu mengandungi resin dalam pelbagai kelas dan gred tertentu mengikut kualiti tertentu. Penggunaannya sangat meluas di seluruh dunia melewati sempadan hidup dan mati, bangsa dan agama, negara dan benua. Pendek kata ia mempunyai permintaan yang sangat besar.

Pokok Gaharu 3 bulan, 8 bulan dan 1 tahun.

Inokulan adalah suatu kaedah yang sangat penting dalam usaha menghasilkan resin gaharu. Sebenarnya resin gaharu tidak mudah terjadi secara semula jadi. Tindakan manusia diperlukan untuk menjadikan pokok tersebut sakit dengan cara mencucuk dan memasukan bahan tertentu kedalam pokok. Proses inilah yang dinamakan inokulasi.


 

 

 

 

 

 

 

 

Inokulan dan Pokok Gaharu

 

Inokulan yang kami buat adalah menggunakan teknologi yang dibangunkan Bersama oleh Guangdong Institute of Microbiology. Hasil dari Inokulasi kami telah mengeluarkan resin yang berkualiti dan bermutu tinggi. Kami sedang memasarkan inokulan kepada pekebun gaharu dan juga kepada agensi kerajaan yang terlibat dalam tanaman gaharu secara komersial.

 


 

Inokulan Terbaik Malaysia

 

Resin ini diproses untuk menghasilkan pati minyak gaharu. Selain itu,permintaan terhadap minyak pati gaharu sangat tinggi terutamanya dari negara Timur Tengah. Inokulasi ini juga telah membuktikan hasil tindak balas mikro organisma yang kami gunakan keatas pokok gaharu spesis tempatan yang kami suntik.

 

Kebun Pokok Gaharu

Dengan adanya kaedah inokulan ini, ia dapat membantu masyarakat dan pencinta gaharu untuk meningkatkan ekonomi mereka.